top of page

Teràpia Logopèdica

  • Dr. Pere Móra
  • 31 mar 2014
  • 2 Min. de lectura

La logopèdia és una disciplina que engloba l'estudi, prevenció, avaluació, diagnòstic i tractament de les patologies del llenguatge (oral, escrit, gestual) manifestades a través dels trastorns en la veu, la parla, la comunicació i les funcions orofacials.

Les patologies sobre les que intervé el logopeda estan relacionades amb pacients amb problemes:

- de veu: disfonia, afonia ...

- en l'adquisició del llenguatge: retràs de llenguatge, disfàsia

- en l'expressió verbal, la pronunciació: disàrtria, dislàlia, disglòssia

- de lectura i/o escriptura: dislèxia, disgrafia

- en el llenguatge comprensiu i/o expressiu: afàsia

- de fluïdesa de parla: quequeig

- de respiració

- de succió i/o masticació

- deglució : disfàgia

El tractament d'aquests problemes sol denominar-se Teràpia Miofuncional i es realitza tant en nens i adults.

PROTOCOL DE TREBALL :

1. Primera Visita d'anamnesi o entrevista amb els pares o amb el pacient si s'escau: consisteix en una entrevista amb els pares o amb el mateix pacient depenent del cas, amb la finalitat de conèixer el motiu de la consulta pel qual acudeixen a la clínica i obtenir informació significativa sobre el desenvolupament evolutiu, motor, cognitiu, sensorial, del llenguatge, de la conducta i de la personalitat.

2. Evaluació del pacient: una vegada realitzada l'entrevista amb els pares, o amb el mateix pacient, es procedeix a l'avaluació del pacient amb l'objectiu de conèixer quines són les àrees o components alterats. És important efectuar una bona avaluació, perquè en funció d'ella es plasmará el pla d'intervenció.

3. Valoració d'altres especialistes: en ocasions, el pacient acudirà a altres especialistes (psicòleg, otorinolaringòleg, neuròleg, odontoestomatòleg..) amb la finalitat de descartar possibles dèficits que puguin estar influint en el desenvolupament normal del nen.

4. Entrega de l'informe d'avaluació: desprès de la recollida de les dades obtingudes en l'entrevista i en l'avaluació del nen, s'entregarà als pares, o al mateix pacient, un informe final amb el diagnòstic. S'explicaran tant els resultats de l'avaluació, el pronòstic com tots els dubtes que puguin sortir.

5. Intervenció logopèdica: s'el·laborarà un programa d'intervenció individualitzat del pacient tenint en compte la patologia que presenta. Al final de cada sessió s'informarà als pares sobre els exercicis realitzats i objectius obtinguts. Així mateix es farà entrega de certes pautes de modificació de conducta que poden afavorir en el tractament del nen.

6. Avaluació contínua: al llarg del tractament es portaran a cap avaluacions contínues amb la finalitat d'acreditar l'avaluació del pacient i modificar alguns dels objectius del programa depenent de les dificultats que presenta en aquest moment el pacient.

7. Alta del pacient: el tractament es dóna per finalitzat quan s'hagin obtingut els objectius plantejats en el pla d'intervenció.

 
 
 

Comments


Posts destacats
Posts Recents
Buscar per Tags
Segueix-nos
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

​© 2024 del Centre de Psicologia

KAPLAN Clínic&Coach

Creat amb Wix.com

Est. Sanitari Dep.Salut Gener.Catal.

Núm Exp.: 90151

Codi Reg.: E17574622

PSICOLOGIA CLÍNICA

COACHING

PSICOLOGIA FORENSE

NEUROPSICOLOGIA

PSICOGERIATRIA

bottom of page