Rols educatius
- Dr. Pere Móra
- 31 mar 2014
- 3 Min. de lectura
El ritme accelerat de vida actual ha anat desplaçant gran part de les tasques i responsabilitats educatives, que eren de la família, per a dipositar-les casi totalment en l’escola i en els mestres. Es tracta d’un dels errors socials més importants que patim avui dia i una de les principals raons de l’elevat fracàs escolar existent. Els rols educatius han de ser complementaris entre pares, mares i mestres i han de sortir d’una sincronia de responsabilitats acceptades per ambdues parts i d’un consens entre el que esperen uns dels altres.
La família espera de l’escola les següents responsabilitats :
- Una aportació important de dades i de coneixements diversificats, especialment d’aquells que serviran tota la vida i que per tant permetran als joves seguir estudiant o tenir èxits en els seus futurs treballs.
- Un mètode d’aprenentatge basat en l’autodescubriment i no en la retenció memorística.
- En un aprenentatge progressiu i qualitatiu i no quantitatiu.
- En un currículum reduït i selectiu i no en un d’ampli que al cap d’uns mesos ja no pot recordar.
- Un procés d’aprenentatge centrat en la comprensió i en l’experimentació de la matèria apresa i no en la senzilla acumulació de dades.
- Un sòlid entorn social que, per un costat, faci de l’escola un lloc al que el nen vulgui anar i que, per l’altre, l’entreni en l’àrea de les relacions interpersonals, capacitant-lo per compartir la seva vida adulta amb els demés sense trastorns.
- Un àmbit que formi i eduqui en valors substancials i que orientin la postura ètica i moral dels nens, a la vegada que els allunyin de les distorsions conductuals i comportaments antisocials.
- Una mena de prolongació de l’espai contenidor, segur i continuador de la casa, que validi i respecti als nens com a individus diferents i lliures, potenciant les seves capacitats i ajudant-los a superar les seves dificultats.
- Un lloc de treball on es combina la disciplina, l’esforç i l’esplai, on es busca el màxim rendiment de les seves possibilitats sense provocar angoixes i sobrecàrregues de deures i exàmens, permetent tenir la màxima concentració en el temps escolar per poder gaudir d’un merescut descans quan arriba a casa.
- Un lloc d’igualtat i de consideració vers la persona, on l’empatia sigui l’eina principal per entendre el que necessita cada nen buscant la seva maduració psicosocial.
- Una escola creativa, adaptada a les necessitats reals de cada nen.
- Una escola alegre, divertida, simpàtica, on cada nen sigui invitat a desenvolupar les seves millors qualitats i a valorar les virtuts dels demés, que seran diferents.
L’escola espera de la família les següents responsabilitats :
- Un compromís actiu dels pares i mares i de la resta de la família respecte de l’acatament de les normes i regles mínimes exigides pel sistema, com poden ser els horaris, polidesa, higiene, vestimenta, i assistència.
- Una actitud de recolzament efectiu basat en el reforç de l’aprenentatge escolar, inclosa l’ajuda en els deures, la provisió del material necessari i l’entrenament de certs hàbits importants com la lectura, la disciplina i el respecte de l’autoritat.
- Un mínim de cures bàsiques com l’alimentació, el son i la contenció afectiva
- Una bona qualitat i quantitat de temps dedicat als nens com anar de passeig, jugar, dialogar, i menjar junts evitant al màxim aparcar als nens a casa mirant la televisió, internet o video-consoles.
- Una actitud positiva davant de les fases que passa el nen, sense voler fer-los grans abans d’hora, donant la informació necessària de sexualitat en el moment adequat i potenciant els hàbits saludables i esportius, evitant que pugui caure en el consum d’hàbits tòxics.
- Reduir les activitats extraescolars per a que pugui tenir temps lliure i disposar de la companyia de la família.
- Controlar els ambients en que es mou el nen fóra de l’ambient escolar i familiar, fent especial atenció amb el grup d’amics en que es relaciona.
- Una presència activa de pares i mares en les reunions escolars, en la discussió de continguts i en la cura de l’entorn escolar.
L’educació dels fills ha de ser primàriament responsabilitat dels pares i mares, tant en la informació que reben com en la seva formació com a persones. Aquesta responsabilitat és indelegable i s’ha d’adequar el que s’aprèn a classe a la vida quotidiana i familiar. D’aquesta manera assumint cada institució, la familiar i l’escolar, el rol que li correspon es tornarà a restablir l’ordre social que avui dia no trobem i que ens condiciona com a país de progrés.
Comments